Odwrócone ciasto z borówkami o smaku karmelu – przygotowane w 5 min, pieczone przez 35 minut

Jakie ciasto jest najlepsze? Smaczne i szybkie w wykonaniu! Odwrócone ciasto przedstawione w tym przepisie można przygotować już w 5 minut + 35 minut pieczenia. Takie ciasto idealnie sprawdzi się gdy z zaskoczenia odwiedzą nas goście.

Do przygotowania tego ciasta potrzebujemy:

  • 150 g cukru
  • 3 średniej wielkości jajka
  • cukier wanilinowy
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 250 g mąki
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 250 g borówek lub jagód leśnych
  • cukier puder do posypania
  • (opcjonalnie) bułka tarta i masło do formy

Przygotowanie jest banalnie proste.

Wystarczy ubić jajka z cukrami.

Następnie dodać jogurt i wszystko razem wymieszać.

Do mokrych składników dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia i mieszamy do czasu uzyskania jednolitej masy.

Na dnie wyłożonej papierem do pieczenia formy (można ją także posmarować masłem i posypać bułką tartą) wykładamy równomiernie borówki lub jagody. A następnie przelewamy masę na wyłożone owoce.

Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175°C i pieczemy przez 35 max 45 minut. Po wyjęciu ciasta odwracamy je i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!