Najlepszy biszkopt jaki jadłam, z ukrytym nadzieniem w środku: W 10 minut przygotujesz ten kefirowy przysmak.

Kefirowy przysmak – przedstawiamy przepis na idealny, wyśmienity biszkopt własnej roboty z niespodzianką w środku, który po prostu nie może się nie udać. Zapewniamy, że niepowtarzalny smak ciasta na bazie kefiru dosłownie zwali Cię z nóg!

Do wykonania tego pysznego deseru potrzebujemy:

  • 2 jajka;
  • 100 gramów cukru;
  • 180 mililitrów kefiru;
  • 100 gramów roztopionego masła;
  • 200 gramów mąki;
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia;
  • 1 opakowanie cukru waniliowego;
  • kilka łyżeczek cukru pudru do posypania;
  • ulubiony dżem (zależnie od preferencji, np. wiśniowy)

Sposób przygotowania – krok po kroku:

Krok 1 – Do miski wlej kefir i masło, dodaj jajka z cukrem, po czym wymieszaj całość trzepaczką. Następnie wsyp wcześniej przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj ciasto.

Krok 2 – Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylej połowę przygotowanego ciasta. Wyłóż na nie kilka łyżek dżemu i rozprowadź je równomiernie po całości, używając do tego szpikulca lub wykałaczki do szaszłyków. Masę zalej resztę ciasta i wygładź je w celu uzyskania równej powierzchni.

Krok 3 – Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni przez około 25-30 minut. Podawać posypane cukrem pudrem.  Gotowe!

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!