Pyszne ciasto z cukinii w 20 min – dla Pań chcących schudnąć kilka kg. Zdrowo i smacznie.

Przygotowywanie ciast z cukinii zwykle trwa sporo czasu. Zarówno z ciastem, jak i z samą cukinią jest sporo problemów. Jednak jest pewien szybki sposób na zrobienie go! Powstał on z myślą o osobach, dla których czas jest cenny i nie chcą spędzać przesadnie dużo chwil w kuchni.

Dodatkowo trzeba dodać, że jest to przepis zdrowy i zarazem smaczny. Nie posiada w sobie tłustych składników. Bez jajek, sody, mąki czy chociażby kropli tłuszczu. Same zdrowe rzeczy! Warto przy korzystaniu z tego przepisu wybrać świeże i młode warzywa. Dzięki temu danie będzie lepsze!

Składniki:

  • 3 młode cukinie
  • 200g śmietany lub jogurtu
  • 200g twardego sera lub topionego sera
  • pęczek rukoli
  • pęczek kopru
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy i sól do smaku

Jak to zrobić krok po kroku:

W pierwszej kolejności myjemy cukinię i kroimy w podłużne plastry o grubości od 0,5 do 1 cm. Solimy je i dodajemy przyprawy do smaku. Odstawiamy na 10 minut.

Tak przygotowaną cukinię umieszczamy na blaszce do pieczenia pokrytej pergaminem. Należy je piecz w piekarniku o temperaturze 200 stopni. Cukinia jest gotowa w momencie, gdy stanie się miękka i lekko rumiana. Podczas gdy cukinia się piecze, można zrobić sos. Mieszamy jogurt i posiekane wcześniej zioła wraz z rukolą, czosnkiem, solą i innymi przyprawami.

W momencie, gdy cukinia jest gotowa, należy przejść do robienia ciasta. Rozkładamy cukinie na dużym talerzu i smarujemy je sosem. Dodatkowo posypujemy startym wcześniej serem. Wierzch powstałego tortu smarujemy resztkami sosu i dekorujemy świeżymi ziołami.

Tak przygotowane ciasto można zjeść od razu lub wstawić na kilka godzin do lodówki. Oba warianty są smaczne i warte wypróbowania. Smacznego!

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!