Tak dobrego i zarazem szybkiego ciasta jeszcze nie jadłaś: Wyśmienite ciasto egipskie.

Zbliżało się duże spotkanie rodzinne, pomyślałam więc, że przygotuję jakieś wypieki.

Gdy otworzyłam stary zeszyt z przepisami mojej mamy, mój wzrok skierował się na dawno już zapomniane przeze mnie ciasto – ciasto egipskie. Przepis wydawał się dosyć prosty i przyjemny, postanowiłam więc je przygotować. Składa się ono z trzech lekkich warstw i budyniu, a także orzechów. Nie spodziewałam się, że tak proste ciasto może być tak przepyszne!

Składniki:

  • 300 g orzechów włoskich
  • 9 białek
  • 9 żółtek
  • 650 g cukru
  • 650 g mąki
  • 350 ml mleka
  • 20 g cukru waniliowego
  • 350 ml kremu
  • 170 g masła

Przygotowanie:

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!