Cukinia w śmietanie. Szybkie i cholernie smaczne danie w 30 minut.

Szukasz pysznego dania, którego przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu? Poznaj przepis na cukinię w śmietanie!

Tzw. serbska cukinia jest bardzo dobrym warzywem, które można przyrządzać na mnóstwo sposobów. Przedstawiany tutaj sposób jest jednym z nowszych. Potrzeba jedynie pół godziny, aby danie było w pełni przygotowane. Cukinia w śmietanie jest delikatną potrawą, ale bardzo soczystą.

Młoda cukinia nie wymaga zbyt wiele przygotowań. Nie trzeba pozbywać się nasion oraz jej skórki. Do potrawy można wykorzystać zarówno kwaśną śmietanę, jak i zwykły jogurt naturalny.

Wymagane składniki:

  • cukinia – 800 gramów
  • śmietana – 200 gramów
  • mąka pszenna – 1 łyżka
  • olej słonecznikowy – 1 łyżka
  • oregano – 1/2 łyżki
  • suszona bazylia – 1/2 łyżki
  • woda – 100 ml
  • koperek – 1/2 pęczka
  • czosnek – 2 ząbki
  • sól do smaku
  • papryka do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku

Przygotowanie dania

W pierwszej kolejności należy wymieszać olej słonecznikowy z suszoną bazylią, oregano, solą, pieprzem oraz papryką. Cukinię natomiast powinno się pokroić w półpierścienie. Dobrze, aby nie były zbyt cienkie.

Po pokrojeniu należy wsadzić je do woreczka oraz dodać wszystkie wymieszane przyprawy. Po wstrząśnięciu nasza cukinia wymiesza się dokładnie z przyprawami. Następnie należy rozłożyć cukinię na blasze i włożyć ją do piekarnika. Pieczenie ustawić na 200 stopni. Po kwadransie można wyjąć z piekarnika.

Kiedy cukinia będzie się piekła, należy wymieszać śmietanę z posiekanym drobno koperkiem i czosnkiem. Do tego należy dorzucić jajko, mąkę pszenną i zalać wszystko wodą.

Upieczoną cukinię umieścić na patelni i zalać powstałym sosem ze śmietany. Po podgrzaniu całości danie jest gotowe do spożycia.

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!