Polewa Czekoladowe lustro – nadaj swoim wypiekom wyjątkowości. Wypróbuj tę niesamowitą polewę.

Polewa, która doda niesamowitości twoim wypiekom. Dzięki temu pysznemu dodatkowi twoje wypieki będą wyglądać jeszcze piękniej i oryginalniej. Wypróbuj tę niesamowitą polewę!

Składniki:

  • 200 g mleka skondensowanego,
  • 170 g mlecznej czekolady,
  • 170 g cukru,
  • 160 g miodu,
  • 100 ml wody,
  • 1,5 łyżki żelatyny.

Sposób przygotowania:

Do małej miski wlej około 40 ml wody, a następnie wsyp do niej żelatynę i wymieszaj. Pozostaw na około 20 minut. Pozostałą część wody wlej do garnka, dobrze wymieszaj z cukrem i miodem. Wstaw garnek na kuchenkę. Gdy mieszanina zacznie się gotować, zostaw ją na ogniu na nie dłużej niż 2 minuty. Następnie dodaj żelatynę i mleko.

Pokrusz czekoladę na małe kawałeczki i wsyp do garnka. Całość mieszaj aż czekolada się rozpuści, a masa zrobi się gładka. Przelej polewę przez sitko, by pozbyć się niechcianych drobinek (dzięki temu uzyskasz efekt lustrzanej gładkości). Polewa gotowa do polania deseru!

Dobra rada:

By podczas lania polewy na ciasto nic się nie ubrudziło, wystarczy, że deser położysz na kratce, a pod nią talerzyk, dużą miskę albo patelnię. Podczas polewania nadmiar polewy zamiast na stół spłynie do podstawionego pojemnika.

Dodatkowo, aby efekt był estetyczny, zacznij polewać czekoladę na ciasto okrężnym ruchem od środka w kierunku jego krawędzi. I gotowe! Smacznego!

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!