Ciasto bez jajek – czekoladowy mannik. Prosty i pyszny deserek – zawsze się udaje

Ciasto bez jajek – czekoladowy mannik. Moja rodzina i znajomi bardzo lubią ten prosty, pyszny deser!

Mannik to ciasto uwielbiane przez wszystkich! Jednym z powodów jest to, że zawsze się udaje. Dzisiaj poznasz przepis na ten wspaniały deser w nowym wydaniu.

Ma on bardzo wyszukany smak. Jeżeli lubisz orzechy, to mogą być one idealnym dodatkiem do mannika.

Co będzie Ci potrzebne do przygotowania mannika:

  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g kaszy manny
  • 4 łyżki kakao
  • 200 g cukru
  • 180 ml wody
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 10 g cukru waniliowego
  • rodzynki
  • 120 ml oleju słonecznikowego

Jak przygotować?

Cukier i cukier waniliowy zmieszaj z kaszą manną, a następnie wymieszaj te składniki z wodą i odstaw na 2 do 3 godzin. Jeżeli masz zamiar zrobić deser rano, możesz przygotować mannę poprzedniego dnia, zakryć folią i włożyć na noc do lodówki.

Następnie do zmieszanych składników dodaj olej, a później wsyp kakao. Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie.

Do mieszanki wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie dodaj rodzynki i wszystko razem dokładnie wymieszaj.

Blachę nasmaruj olejem i posyp delikatnie mąką. Umieść ciasto w formie i piecz w piekarniku przez około 40 do 50 minut w temperaturze 190 stopni. Sprawdzaj drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.

Upieczone ciasto polej dowolną polewą lub posyp cukrem pudrem. Jeżeli masz ochotę, możesz również przekroić ciasto na pół i posmarować np. kremem, dżemem itp. Bon apetit!

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!