Faszerowane ziemniaczki – Wypełnij 3 ziemniaki tym pysznym farszem, raz dwa i pyszny obiadek na stole.

Faszerowane ziemniaczki to łatwe i smaczne drugie danie, typowe dla kuchni anglosaskiej.

Ziemniaki najpierw gotuje się w całości, następnie przecina na pół i częściowo obiera, aby nadać im kształt łódek, po czym nadziewa się je soczystym farszem z serów lub mięs, a na koniec zapieka w piekarniku.

W tym przypadku wybieramy wędzony boczek i ser scamorza. Ale wszystkie wędliny, które lubisz są idealne, podobnie jak wszystkie dostępne sery. Mięso mielone, warzywa sezonowe, mieszanka mięsa i warzyw, wędliny i sery

Faszerowane ziemniaczki zostaną docenione zarówno przez młodych jak i starszych. Doskonałe jako drugie danie, świetnie sprawdzają się również jako samodzielna potrawa, a nawet jako dodatek do lekkich dań.

Czas przygotowania

  • Przygotowanie 15 minut
  • Gotowanie 30 minut
  • Ogółem 45 minut

Składniki

  • 3 duże ziemniaki
  • 50 gr wędzonego boczku lub salami do wyboru
  • 50 gr wędzonego włoskiego sera scamorza lub dowolnie wybranego sera
  • 2 łyżeczki sera grana
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek extra virgin

Przygotowanie

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!