Najgroźniejsza biała toksyna: Nie zabijają Cię sól i cukier.

Cukier jest uważany za substancję bardziej uzależniającą niż kokaina.

Sól jest oskarżana o wywoływanie wielu chorób serca. Jest to glutaminian sodu E621, który znajduje się w wielu produktach spożywczych i powoduje prawdziwe szkody dla organizmu.

Co to jest glutaminian monosodowy (E621)?

Glutaminian monosodowy, związek organiczny, można znaleźć w śladowych ilościach w wielu produktach. Chociaż sól sodowa kwasu glutaminowego wygląda jak białe kryształki, niektórzy producenci wolą stosować jej płynną wersję. Ten produkt może być stosowany do wzmocnienia smaku i uatrakcyjnienia niezdrowej żywności. Glukozemat monosodowy E621 ma pozytywny wpływ na kubki smakowe, zwiększając apetyt.

Przedawkowanie kwasu glutaminowego sodowego

MSG E621 można znaleźć w wielu produktach spożywczych. Używają go restauracje, jest też dodawany do żywności przetworzonej. W małych ilościach jest bezpieczny. Wysokie poziomy tej substancji w diecie mogą powodować niepożądane skutki uboczne.

Zatrucie glutaminianem monosodowym E621 może powodować zawroty głowy i migrenę. Często występują również zaburzenia widzenia i zaburzenia równowagi hormonalnej. Może to objawiać się zmianami skórnymi. W wyniku nadmiaru tej substancji organizm może odczuwać nudności, osłabienie, a nawet bóle w klatce piersiowej.

Jak mogę ograniczyć spożycie glutaminianu monosodowego (E621)?

Unikaj przetworzonej żywności i produktów gotowych. Podczas zakupów zwracaj uwagę na etykiety – im mniej składników, tym lepsza jakość produktu. Glutaminian sodu jest dodawany do żywności przez producentów, aby poprawić jej smak i obniżyć koszty. MSG może również zwiększać apetyt, co powoduje zwiększone zapotrzebowanie na niektóre produkty.

Zastanów się, czy nieco droższy produkt jest lepszy niż późniejsza wizyta u lekarza.

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!