Tak dobrego jeszcze nie jadłam. Unikalny przepis na pyszne i miękkie ciasto jogurtowe w 5 minut + czas pieczenia.

To ciasto na bazie jogurtu naturalnego za każdym razem wychodzi doskonałe i puszyste. Jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut, więc sprawdzi się jako awaryjny sposób na przekąskę do kawy.

Składniki:

  • 120 g cukru
  • 30 g masła
  • 2 jajka
  • 300-320 g mąki
  • 250 ml kefiru/jogurtu naturalnego
  • 10 g proszku do pieczenia
  • (ewentualnie) 100 g rodzynek/posiekanych orzechów/kawałków czekolady

Przygotowanie:

Przy użyciu trzepaczki ubij jajka z dodatkiem cukru. Roztop masło, a następnie dodaj je wraz z jogurtem do miski. Całość dokładnie wymieszaj.

Powoli dodawaj do całości proszek do pieczenia i mąkę. Pozwoli to uzyskać jednolitą, gęstą masę.

Wsyp opcjonalne dodatki i znów wszystko wymieszaj. Przygotuj formę o wymiarach 10 × 22 cm i wlej do niej ciasto. Całość piecz w piekarniku w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez ok. pół godziny.

Gotowe ciasto oprósz cukrem pudrem. Smacznego!

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!