Magiczny napój ochraniający układ odpornościowy, czyli must have przy przeziębieniu i grypie. Przepis.

Wzmocnienie odporności to najlepszy sposób na walkę z chorobą.

Niezwykle ważna jest zdrowa, zbilansowana i bogata w witaminy dieta. warto jednak sięgnąć również po naturalne środki pomagające nam w takich sytuacjach. Zalicza się do nich między innymi kurkumę, cynamon, imbir, cytrynę czy miód.

Omawiany w artykule napój znakomicie zdaje egzamin w czasie sezonu grypowego. Jego regularne spożywanie przez minimum tydzień dostarcza organizmowi dobroczynnych substancji, dzięki którym system odpornościowy może w większym stopniu przygotować się do walki z groźnymi mikrobami.

Jednocześnie jest naturalnym środkiem, oczyszczającym układ oddechowy – płuca i oskrzela. Z tego względu jest polecany wieloletnim palaczom. Napój nie tylko łagodzi kaszel, ale też pozwala na jego szybkie wyleczenie. Pomaga również w zapanowaniu nad kaszlem w nocy.

Uniknij choroby – przygotuje prozdrowotną bombę! 

Składniki:

  • imbir,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny,
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu (całego),
  • 2 lub 3 liście laurowe,
  • 3 goździki,
  • 1 lub 2 łyżeczki miodu,
  • 2 szklanki wody,
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Przygotowanie:

Do niewielkiego garnka należy wlać 2 szklanki wody.

Następnie dodać łyżeczkę kurkumy i dokładnie wszystko wymieszać.

Kawałek imbiru oczyścić i zetrzeć na drobnej tarce (można też rozdrobnić go w moździerzu).

Tak przygotowany imbir wrzucamy do garnka z woda i kurkumą.

Dodajemy też do niego 3 goździki oraz pieprz – ten ostatni należy wcześniej zmielić lub zmiażdżyć w moździerzu.

Na koniec dodajemy cynamon i liść laurowy.

Garnek stawiamy na kuchence. Podgrzewamy płyn, pozwalając mu lekko się zagotować. Gdy to nastąpi – zmniejszamy gaz do minimum i kontynuujemy gotowanie jeszcze przez około 5 minut.

Następnie garnek zdejmujemy z kuchenki i pozwalamy napojowi ostygnąć. Gdy będzie już letni – przecedzamy go przez sitko. Dodajemy miód oraz cytrynę  (sok wyciśnięty z jednej połówki).

I gotowe. Napój należy spożywać w razie choroby – znakomicie wspiera układ odpornościowy. Życzymy dużo zdrowia!

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!