Malinowa chmurka – niezwykle smaczne ciasto. Nr 1 wśród ciast w mojej kuchni. Sprawdzony przepis
Malinowa chmurka to niezwykle smaczny i zdrowy deser, po który z pewnością sięgnie mnóstwo osób. Jej przygotowanie zajmuję trochę czasu, ale z pewnością warto go poświęcić.
Ten słodki deser najlepiej smakuje na zimno, więc warto przechowywać go w chłodnym miejscu. Najlepiej też przygotować ją kilka godzin przed podaniem, a będzie jeszcze smaczniejsza!
Składniki
Ciasto:
- 4 żółtka;
 - 180 gram mąki pszennej;
 - 120 gram zimnego masła;
 - 45 gram cukru;
 - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia.
 
Malinowa Warstwa:
- 3 galaretki malinowe;
 - 600 gram malin: mogą być świeże lub mrożone (należy je wcześniej rozmrozić w durszlaku);
 - 3,5 szklanki wody.
 
Krem:
- 250 gram schłodzonego serka mascarpone;
 - 600 gram schłodzonej śmietany 35%;
 - 3 łyżki cukru pudru.
 
Beza:
- 4 białka;
 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
 - 150 gram cukru;
 - garść płatków migdałowych.
 
Przygotowanie:
Przygotowanie malinowej chmurki najlepiej zacząć od ciasta. Żółtka, cukier, mąkę, masło i proszek do pieczenia wrzucamy do miski, zgniatamy ręką do momentu aż się połączą i powstanie gładka masa. Następnie ciasto zawijamy w folię spożywczą i chowamy na godzinę do lodówki.
Następnie na blachę układamy papier do pieczenia, a na nim równomiernie kładziemy ciasto. Można je rozwałkować, jeżeli to nam ułatwi zadanie.
Ponownie wstawiamy lodówki, tym razem na pół godziny, a po schłodzeniu równomiernie kłujemy widelcem. Tak przygotowane ciasto pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym na 190 stopni Celsjusza.
Teraz kolej na przygotowanie kolejnych warstw. Gotujemy 3 i pół szklanki wody, w której należy rozpuścić galaretki, a po schłodzeniu wymieszać ją z malinami. W momencie, gdy lekko zastygnie nakładamy ją na ciasto i wkładamy do lodówki, aby całkowicie stężniała.
W kolejnym etapie przygotowujemy krem. W tym celu należy ubić serek mascarpone, śmietanę i cukier puder do momentu aż powstanie gęsta, jednolita masa. Tak przygotowaną masę kładziemy na ciasto na galaretkową warstwę.
W ostatnim etapie zajmujemy się przygotowaniem bezy. Należy więc ubić białka na sztywną pianę, a w tym czasie stopniowo dodawać po łyżce cukru, a na koniec również łyżkę mąki ziemniaczanej. Następnie potrzebna nam będzie forma w tym samym rozmiarze co ciasto.
Wykładamy ją papierem do pieczenia, rozlewamy na nim ubite białka i posypujemy płatkami migdałowymi. Bezę należy piec w piekarniku nagrzanym do 140 stopni przez godzinę. Na koniec zostawiamy ją jeszcze przez 15 minut w wyłączonym piekarniku z otwartymi drzwiami. Następnie czekamy aż ostygnie i nakładamy ostatnią warstwę na ciasto.
			
Comments are closed.