Bochenek mięsa – pełna aromatu rolada mięsna. Wygląda zaskakująco, a smakuje pysznie

Smaczny, sycący, pełen aromatu. Taki będzie bochenek mięsa, który przygotujesz według poniższego przepisu. Potrawa zawdzięcza swoją nazwę formie, w jakiej jest wypiekana. Wygląda zaskakująco!

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 100 g pieczarek
  • 100 g mozarelli
  • 2 łyżki startego, żółtego sera
  • łyżeczka pietruszki
  • sól, pieprz do smaku

Jak przyrządzamy:

Oba rodzaje mięsa dokładnie połącz, dodaj pokrojone i przesmażone lekko pieczarki, dopraw solą i pieprzem. Na koniec wrzuć starty ser i pietruszkę. Całość dokładnie wymieszaj ręką.

Rozłóż papier do pieczenia, na który wyłóż otrzymaną masę mięsną. Postaraj się zachować prostokątny kształt.

Na to kładź pokrojoną w plastry mozzarellę. Następnie zwijaj powoli końce papieru, tworząc formę rolady bądź bochenka. Zadbaj, by brzegi były mocno sklejone, dzięki czemu ser nie wypłynie w trakcie pieczenia.

Tak uzyskaną formę owiń jeszcze dodatkową warstwą papieru lub pergaminu. Zwiąż końce i połóż na blaszce do pieczenia.

Danie piecz w 180 stopniach przez około trzy kwadranse. Po upieczeniu odczekaj, aż wystygnie i krój w plasterki. Smacznego!

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!