Świąteczne ciasto orzechowe z pysznym kremem na każdą okazję – Nie jadłaś jeszcze tak dobrego

Na końcu dosyp mąkę i zmielone orzechy.

Formę do pieczenia o średnicy ok. 25 cm wyłóż pergaminem. Wlej do niej ciasto, wyrównaj wierzch. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni. Piecz przez około 35 minut lub do suchego patyczka. Po ostudzeniu przetnij biszkopt na 3 równe warstwy.

Jajka na krem wymieszaj z cukrem waniliowym i białym w średniej wielkości miseczce, dodaj mleko i ogrzewaj w kąpieli wodnej. Mieszaj aż krem zgęstnieje i odstaw do schłodzenia.

W misie miksera umieść miękkie masło. Miksuj na niskich obrotach, dodając po łyżce kremu jajecznego.

Aby przygotować chrupiąca orzechową posypkę roztop w rondelku 10 g cukru, dodaj orzechy i lekko wstrząsaj, aby dokładnie oblepiły się cukrem. Wysyp na blaszkę i pozostaw do ostygnięcia. Następnie zblenduj na wysokich obrotach. Połowę tak przygotowanych orzechów wymieszaj z kremem. Resztę pozostaw do udekorowania wierzchu ciasta.

Przygotuj syrop. Wymieszaj na wolnym ogniu wodę, cukier i rum. Pozostaw do schłodzenia. Spodnią warstwę ciasta delikatnie (najlepiej pędzelkiem) posmaruj syropami i 1/3 kremu. Przykryj środkowym fragmentem ciasta i powtórz czynność.

Wierzch i boki tortu również posmaruj kremem. Posyp pozostałymi orzechami.

Włóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego!

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!