Jak zrobić kluski śląskie aby wyszły puszyste i miękkie. Przepis od mojej babci. Są przepyszne

Kluski śląskie są znaną i lubianą potrawą w całej Polsce. Sekret ich smaku tkwi w tym, że są niezwykle miękkie i puszyste – jak chmurka.

Jak wskazuje ich nazwa, zostały wymyślone na Śląsku, a pierwszy raz zrobiono je w XIII wieku w Raciborzu. Obecnie są wpisane na listę tradycyjnych produktów dwóch polskich województw – śląskiego i opolskiego.

Historia dziurki

Na myśl o kluskach śląskich przed oczami pojawia nam się obecna w nich dziurka. Wiele osób zastanawia się, jakie jest jej przeznaczenie.

Najbardziej rozsądnym wyjaśnieniem jest te, w którym mówi się, że jest ona miejscem na sos. Inni tłumaczą, że pozwala ona na równomierne gotowanie się kluski. Mówi się również, że dziurka nadaje kluskom atrakcyjnego wyglądu.

Kluski śląskie – idealny przepis

Składniki:

  • ziemniaki
  • jajko
  • mąka ziemniaczana
  • sól

Sposób przygotowania:

Ziemniaki wrzucamy do garnka z wodą, wsypujemy sól do smaku i gotujemy do miękkości. Ugotowane ziemniaki wyciskamy przez praskę lub dokładnie ubijamy przy użycia tłuczka. Tworzymy z ziemniaków kulę i dzielimy ją na 4 części. Jedną z nich odkładamy.

Na stolnicę wysypujemy mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy ciasto. Wbijamy do niego jajko, dodajemy odłożoną wcześniej ćwiartkę i ponownie zagniatamy. Formujemy małe kluseczki, w każdej z nich przy pomocy kciuka robimy dziurkę na sos.

Gotowe kluski wrzucaj na wrzącą osoloną wodę, gotuj 2 minuty od wypłynięcia. Staraj się uważać na to, by kluseczki nie przykleiły się do dna garnka. Gotowe kluski podaje się z sosem.

Najczęściej jest to ciemny sos pieczeniowy. Możesz jednak użyć swojego ulubionego sosu na bazie dowolnych składników.

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!