Te naleśniki są pieczone tylko z jednej strony. Od dziś tylko tak je przygotowuję.
Każdy lubi naleśniki. W związku z tym, możemy znaleźć mnóstwo wersji tego przysmaku we wszystkich zakątkach świata. W Maroko do ciasta dodaje się drożdże bagrir. Dzięki temu wypiek jest wyjątkowo aromatyczny, posiada unikatowy wygląd i niezapomniany smak. Jest sprzedawany jako uliczny fast food.
Doskonale nadają się na pożywne śniadanie, deser czy smaczną kolację. Tradycyjnie podaje się te naleśniki z sosem miodowym i roztopionym masłem. Można je jednak posypać startym żółtym serem i ulubionymi przyprawami i w ten sposób serwować jako dodatek do dań wytrawnych. Ich charakterystyczną cechą jest porowata struktura oraz blady wygląd.
Składniki na ciasto:
- kasza manna – 1 szklanka,
 - mąka pszenna – 1 szklanka,
 - letnia woda – 400 – 450 ml,
 - jajo – 1 sztuka,
 - olej roślinny – 1 łyżka,
 - cukier – 1 łyżeczka,
 - drożdże – 1 łyżeczka,
 - soda – 1/2 łyżeczki,
 - szczypta soli.
 
Składniki na sos:
- masło – 70 g,
 - miód – 6 łyżek.
 
Wykonanie ciasta:
- Wymieszaj w wysokiej misce wszystkie suche składniki (w tym drożdże) i jajo.
 - Wlej wodę oraz olej do miski, ponownie wymieszaj.
 - Ubijaj ciasto mikserem do powstania płynnej masy.
 - Przykryj miskę bawełnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 40 min.
 

Wykonanie sosu:
Podgrzej miód i masło do rozpuszczenia składników. Wymieszaj. Nie gotuj!
Smażenie
Sposób smażenia jest bardzo waży, aby naleśniki uzyskały pożądany kształt i konsystencję!
Smaż naleśniki na suchej patelni, na średnim ogniu i tylko z jednej strony. Wlej strumieniem odpowiednią ilość ciasta na środek naczynia i nie rozprowadzaj go na boki, dzięki czemu pozostanie porowate.

			
Comments are closed.