Spróbuj zrobić pieczonego, a przekonasz się jakie są pyszne – Każda gospodyni musi znać ten przepis

Nie lubisz buraków? Spróbuj zrobić pieczonego, a przekonasz się jakie są pyszne!

To opcja nie tylko na danie główne, ale także jako dodatek do obiadu. Nie dość, że jest pyszny i zdrowy to jeszcze bardzo prosty w wykonaniu.

Co będzie potrzebne?

  • 0,5 kg małych buraków
  • czosnek
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki octu balsamicznego

Jak przygotować?

Buraki oczyść i pokrój w łódki. W naczyniu żaroodpornym wyłóż folię aluminiową. Na niej poukładaj buraki i ząbki czosnku (w zależności jak bardzo ostre chcesz by było danie, tyle ich dodaj).

Całość dopraw solą, pieprzem i majerankiem, skrop oliwą i octem oraz przykryj folią. Piekarnik nagrzej do 200 st., włóż naczynie i piecz przez 60-90 minut – w zależności od tego jakiej wielkości są buraki. Pod koniec pieczenia możesz zdjąć folię. Tak przygotowane buraki są idealnym pomysłem jako dodatek do obiadu.

Smacznego!

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!