Ta przekąska z cukinii to hit w mojej kuchni: Słodko-kwaśny smak, pikantna marynata powala na kolana.

Cukinia jest warzywem, które świetnie nadaje się do słoików. Robi się z niej różnego rodzaju przetwory, które można wykorzystać jako dodatek do zimowych obiadów.

Wiele osób ma sprawdzone receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie, są jednak również ci, którzy  nadal poszukują tego jedynego smaku.

Przekąska z tego przepisu charakteryzuje się zbalansowanym smakiem i bardzo przyjemnym aromatem. Koniecznie ją wypróbuj i sprawdź, czy podbije także Twoje podniebienie.

Przekąska z cukinii – składniki

  • cukinia – 3 kg
  • papryka – 2 kg
  • cukier – 1 szklanka
  • sól – 4 łyżki
  • pomidory – 2 kg
  • ocet – 100 ml
  • olej słonecznikowy – 1 szklanka
  • natka pietruszki – 1 pęczek
  • cebula – 0,5 kg
  • czosnek – 4 ząbki

Przekąska z cukinii – sposób przygotowania

Cukinię obieramy i i kroimy w plastry. Pomidory kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki. Pokrojone warzywa, obrane ząbki czosnku i natkę pietruszki mielimy w maszynce do mięsa. Powstałą masę układamy na patelni. Paprykę myjemy i kroimy w drobną kosteczkę. Dorzucamy ją do warzywnej masy. Wszystko doprawiamy solą i cukrem, dolewamy olej i dusimy przez ok. 30 minut.

Pod koniec duszenia na patelnię dodajemy ocet i dokładnie mieszamy. Gotową masę warzywną przekładamy do wysterylizowanych słoików. Mocno je zakręcamy i odwracamy do górny dnem.

Odstawiamy w zacienione miejsce, przykrywamy kocem i pozostawiamy do przestygnięcia na noc.

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!