Mój hit każdego przyjęcia: Babcine zrazy wychodzą zawsze najpyszniej. Wszyscy są zachwyceni smakiem.

Wieprzowina jest jednym ze składników pasujących praktycznie do wszystkiego, przy tym nie wymagając wymyślnych form.

Po dodaniu do niej ryżu, makaronu czy ziemniaków powstaje bardzo pożywny i bogaty w kalorie obiad. Z kolei połączenie z owocami w rodzaju brzoskwiń, śliwek, pomarańczy daje wspaniały, niepowtarzalny, słodkawy smak mięsa.

Mięso wieprzowe można przygotować na niezliczoną ilość sposobów a wszystkich ich zapamiętać się nie da.

Jednym z ciekawych i jednocześnie niezbyt popularnych są zrazy. Pozwalają zaskoczyć domowników jak i gości, na talerzu prezentują się bardzo estetycznie i apetycznie, są smaczne, wreszcie ich przygotowanie nie jest szczególnie wymagające. Jak to zrobić?

Potrzebne składniki:

  • 500 gramów wieprzowiny
  • 2, 3 sztuki ogórków kiszonych
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100-130 gramów twardego sera
  • przyprawy – sól i pieprz – wedle uznania

Sposób przygotowania:

Mięso – dokładnie umyte i osuszone – należy pokroić w cienkie paski, a te dokładnie ubić tłuczkiem: muszą być jak najcieńsze.

Każdy kawałek posypać trzeba pieprzem, skropić sokiem z cytryny i odstawić na pół godziny. Po tym czasie dodaje się jeszcze pieprz.

Ogórek – uprzednio pokrojony na 4 kawałki – i ser – również pocięty – umieszcza się na brzegu przyprawionego już mięsa.

Plaster wieprzowiny zwija się, a następnie zabezpiecza przed rozwinięciem kawałkiem nitki, owijanym wokół rolki, oraz wykałaczką.

Zrazy smaży się z obu stron na rozgrzanym oleju do momentu, gdy są już przyrumienione.

Zawinięte roladki piecze się w naczyniu żaroodpornym przez około 12 minut, w piekarniku nagrzanym do temperatury około 180 stopni. Smacznego!

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!