Pyszna w smaku, prosta w wykonaniu: Roladka marchewkowa – Jedz nawet po 22.00 i chudnij.

Dietetyczny mit, jakoby ostatni posiłek należy skonsumować przed godziną 19, już został obalony. Można jeść nawet kilka godzin później i nie tyć.

A nawet przeciwnie – zrzucić nieco zbędnych kilogramów. Wszystko zależy od tego, co znajdzie się w zjadanej późnym wieczorem potrawie.

Jeśli zamierzasz na kolację zaprosić gości, którzy są wyjątkowo wybredni, albo notorycznie się odchudzają, podaj im marchewkową roladę. Jest ona niskokaloryczna, gdyż w jej składzie nie ma mąki. Zawiera mnóstwo witamin i składników mineralnych.

Już sam jej wygląd potrafi wprawiać w zachwyt. Nawet największy niejadek z pewnością zażyczy sobie dokładki.

Rolada marchewkowa należy do potraw uniwersalnych. Można ją podawać z nadzieniem zarówno słodkim, jak i wytrawnym.

W pierwszej wersji świetnie sprawdzi się jako danie główne lub przystawka, w drugiej będzie znakomitym deserem. Zresztą żadne nadzienie właściwie nie jest jej potrzebne – bez niego też wypadnie rewelacyjnie.

Oto przepis:

Składniki na ciasto:

  • 750 g marchwi (kilka średniej wielkości sztuk)
  • 5 jaj
  • 1,5 łyżki masła
  • łyżeczka mielonej kurkumy
  • łyżeczka soku z cytryny
  • przyprawy: w zależności od tego, czy rolada będzie podana na słodko, czy na słono, dodaje się odrobinę cukru (a jeszcze lepiej ksylitolu lub innej dietetycznej substancji słodzącej, żeby nie dokładać niepotrzebnych kalorii), bądź pieprzu i soli.

Składniki na słone nadzienie: 

  • 200 g miękkiego twarogu
  • 1 pęczek ulubionych ziół, np. koperku, bazylii, oregano; mogą również być zioła mieszane
  • 3 ząbki czosnku
  • sól

Składniki na słodkie nadzienie:

  • 200 miękkiego twarogu
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki cukru albo naturalnego słodzika
  • kawałek laski wanilii lub ewentualnie szczypta waniliny

Jak przyrządzić roladę z marchwi?

Marchew obieramy i trzemy na tarce o większych oczkach; następnie dusimy przez kilka minut na niewielkiej ilości masła, aż warzywo całkiem zmięknie. Marchewkowa masa musi ostygnąć, a w tym czasie ubijamy pianę z białek jaj, soku cytrynowego i soli.

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!