Już nigdy nie zrobisz frytek, gdy poznasz przepis na te pyszne ziemniaczki w sosie sojowym. Mistrzowski przepis.

Nie sądziliśmy, że potrawy z ziemniaków mogą być zaskakujące.

Tanie, smaczne i szybkie w przygotowaniu, a przy okazji wcale nie takie banalne, to danie opiera się głównie na marynacie. Przygotowuje się je w piekarniku, a sposób przyrządzenia daje się łatwo zapamiętać. Co będziemy potrzebować?

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 40 g oleju słonecznikowego
  • 40 g sosu sojowego
  • Kilka (2-3) ząbków czosnku
  • Pęczek ziół, sól i pieprz, do smaku

Składniki sosu:

  • 100 g śmietany
  • Łyżeczka bazylii
  • 2 łyżki majonezu
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Ziemniaki należy obrać i podzielić na cztery. Gotować w niesolonej wodzie, przez około 5-7 minut – nie mogą być miękkie.

W tym czasie możemy przygotować marynatę: sprasować czosnek i dodać go do sosu sojowego i oleju, doprawić solą i pieprzem. Wszystko razem dobrze wymieszać. Ziemniaki trzeba teraz schłodzić, następnie polać je przygotowaną wcześniej marynatą, równo ją rozprowadzić. W tym celu możesz zakryć garnek i trząść nim lekko, żeby wszystko wszędzie się dobrze rozlało.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, a blachę do pieczenia smarujemy olejem słonecznikowym. Rozłóż kawałki ziemniaków równomiernie na całej powierzchni i piecz około 15-20 minut. Po wszystkim, czas na sos. Ziemniaczane dania najlepiej smakują z sosem śmietanowym, wystarczy wszystkie wspomniane wcześniej składniki dobrze ze sobą zmieszać i gotowe.

Na sam koniec, upieczone ziemniaki trzeba udekorować i doprawić ziołami. Możesz użyć swoich ulubionych, na przykład oregano, albo koperku.

Jak mówiliśmy, szybko, łatwo i bardzo smacznie! Nie zapomnij podzielić się przepisem ze znajomymi.

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!