Pyszna Zapiekanka ziemniaczana po ukraińsku – Zrobisz ją w 15 min i do piekarnika. Szybko i pysznie

Zapiekanka ziemniaczana gości z pewnością w niejednym polskim domu. Czy wiedziałeś, że jej wersja z boczkiem i cukinią stanowi tradycyjne danie kuchni ukraińskiej?

Potrawa ta jest bardzo szybka w wykonaniu, jest także smaczna i sycąca. Potrzebujesz dosłownie kilku składników i 10-15 minut czasu na przygotowanie dania. Poniżej dowiesz się krok po kroku jak wykonać pyszną ziemniaczaną zapiekankę z boczkiem i cukinią.

 Składniki:

  • 0,5 kg młodych ziemniaczków,
  • 200 g boczku,
  • 1-2 sztuk cukinii,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • pęczek natki pietruszki,
  • olej słonecznikowy (2 łyżki),
  • czarny pieprz oraz szczypta soli do smaku.

Przygotowanie:

Najpierw bierzemy się za cukinię. Myjemy ją, ale nie obieramy! Następnie kroimy w plastry, nie grubsze jednak niż ok. 0,5 cm i wkładamy do miski. Solimy, mieszamy i zostawiamy na 15-20 minut żeby puścił sok. W międzyczasie można włączyć piekarnik, żeby się już nagrzewał. Temperaturę nastawiamy na 200°C.

Teraz możemy zająć się ziemniakami. Je również myjemy, ale nie obieramy. Ziemniaczki kroimy w plastry o grubości kilku milimetrów i wkładamy do osobnego naczynia. Boczek i czosnek kroimy również w plastry. Do pieczenia zapiekanki użyjemy żaroodpornego naczynia, które wcześniej należy nasmarować olejem od wewnętrznej strony. Teraz możemy odsączyć sok z cukinii i układać jej plastry na dnie naczynia.

Drugą warstwę zapiekanki będzie stanowić czosnek, a trzecią boczek. Na wierzchu układamy ziemniaczki, solimy je i pieprzymy. Możemy również użyć innych ulubionych przypraw. Na koniec wkładamy zapiekankę do piekarnika, a jej wierzch przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy przez 20 minut, po tym czasie należy zdjąć folię i piec kolejne 20 minut.

Smacznego!

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!