Odkąd ją piję nie mam problemów ze zdrowiem: Babciny przepis na pyszną herbatę imbirową.
Herbatka parzona z kłączy imbiru to nie tylko pyszny, ale i bardzo zdrowy napar, którego już lata temu używali przedstawiciele różnych ludowych medycyn naturalnych.
Szczególnie popularna była w Azji, ale i w Europie zyskuje na popularności. Koniecznie dowiedz się dlaczego! Imbir ma wiele zastosowań i zdrowotnych właściwości. W jego składzie znajduje się dużo witaminy C pobudzającej naszą odporność.
Dlatego często sięgamy po niego w sezonie jesienno- zimowym, by zapobiegać infekcjom lub by je leczyć. Sprawdź, w jakich innych przypadkach sprawdza się jeszcze kłącze imbiru lekarskiego.
Zdrowotne właściwości herbaty imbirowej:
- poprawia krążenie, reguluje pracę serca
- oczyszcza wątrobę i wspomaga jej pracę
- rozpuszcza kamienie i piasek w nerkach
- dostarcza witamin, minerałów i innych wartości odżywczych
- zwalcza wolne rodniki, ma działanie antyoksydacyjne
- poprawia układ odpornościowy, wzmacnia naturalną barierę przed bakteriami i wirusami
- dodaje energii, działa pobudzająco
- reguluje trawienie, redukuje uczucie niestrawności i mdłości, zwiększa ilośc enzymów trawiennych.
- zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgu
- działa korzystnie przy leczeniu infekcji górnych i dolnych dróg oddechowych
- obniża poziom cholesterolu we krwi
- jest cenionym afrodyzjakiem
- zmniejsza ból głowy, wspomaga radzenie sobie z migrenami
- zmniejsza ból gardła i kaszel, stosowany do płukania jamy ustnej ze względu na swoje antyseptyczne właściwości
Będziesz potrzebować:
- 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
- 1/4 łyżeczki kurkumy w proszku
- dwie łyżeczki mleczka kokosowego
- 2-3 łyżki miodu (lub mniej, wedle uznania)
- szklanka wody
Sposób przyrządzania herbaty:
Szklankę wody doprowadź do wrzenia w czajniku. Gorąca woda zalej imbir oraz kurkumę. Dodaj mleczko kokosowe i wymieszaj.
Odczekaj około dziesięciu minut. Możesz przykryć kubeczek z herbatą. Po tym czasie wszystko się przegryzie, a woda ostygnie na tyle, by można było dodać miód bez obawy, że ciepła woda zniszczy jego zdrowotne właściwości.
Do przestudzonego naparu dodaj miód w ilości takiej, by cała herbatka była dla Ciebie smaczna. Całość możesz przelać przez sitko o drobnych oczkach. Herbatkę imbirowo- miodową najlepiej pić z samego rana. Spróbuj to robić codziennie, a zobaczysz, ile energii dostarczy Ci na resztę dnia.
Comments are closed.