Niezwykle smaczny obiad. Pierś z kurczaka z farszem szpinakowym – przepis wart zapisania.

Dzisiaj mam dla Was przepis na pierś z kurczaka w cieście ze szpinakiem.

Gdy podasz ją z ziemniakami i surówką, będzie to idealny obiad dla wyjątkowych gości. Każdy poprosi Cię o przepis!

Składniki

  • opakowanie rozdrobnionego mrożonego szpinaku
  • 6 piersi z kurczaka
  • 3 opakowania ciasta francuskiego
  • łyżka masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany (18%)
  • 6 plasterków żółtego sera (moim zdaniem najlepszy jest wędzony)
  • 1 jajko
  • 4 ząbki czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Rozmroź szpinak, a następnie usmaż go na maśle. Gdy cała woda odparuje, dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek oraz odrobinę gałki muszkatołowej. Całość dopraw solą i pieprzem. Smaż przez mniej więcej dwie minuty. Zdejmij z ognia i dodaj śmietanę. Farsz do mięsa jest przygotowany.

Teraz rozetnij każdą pierś, tak by powstała kieszonka. Do niej włóż nadzienie, a na górę farszu dodaj żółty ser. Posyp mięso solą.

Podziel płaty ciasta Francuskiego na dwie części, a następnie z dwóch stron natnij paski o grubości ok. 2 cm.

Jako że pierś należy położyć na nienaciętym płacie, to długość pasków uzależniona jest od jej wielkości. Pierś połóż na cieście, a następnie zawiń ciasto.

Mięso w cieście ułóż na pergaminie, posmaruj roztrzepanym jajkiem, a następnie wstaw do piekarnika na środkowej półce. Piecz przez 40 minut w temperaturze 200 stopni.

Ciasto powinno być zarumienione. Smacznego!

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!