Pyszna w smaku, prosta w wykonaniu: Roladka marchewkowa – Jedz nawet po 22.00 i chudnij.

Osobno ucieramy żółtka z przyprawami. Obie jajeczne mikstury łączymy z wystudzoną marchwią, delikatnie mieszając. Ciasto powinno mieć lekką, półpłynną konsystencję.

Wlewamy je na pokrytą pergaminem i natłuszczoną blachę i umieszczamy w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni. Pieczemy od 15 do 20 minut.

W międzyczasie możemy przygotować któryś z farszów.

Twaróg dokładnie mieszamy z dodatkami; w przypadku nadzienia słodkiego, rodzynki wcześniej trzeba namoczyć w gorącej wodzie.

Gdy ciasto jest upieczone, wyjmujemy blachę z piekarnika i zdejmujemy pergamin. Na ostudzonym cieście rozprowadzamy nadzienie, całość zwijamy w rulon, umieszczamy w folii, po czym wkładamy do lodówki na ok. 20 minut.

Roladę serwujemy pokrojoną w plastry. Choć przyrządza się ją łatwo, jest to potrawa wykwintna i z powodzeniem może pojawić się na świątecznym stole.

Zaproś swoich znajomych na uroczystą biesiadę z marchewkowym rarytasem w roli głównej. Niewątpliwie wszyscy poproszą Cię o przepis. 

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!