Pyszna w smaku, prosta w wykonaniu: Roladka marchewkowa – Jedz nawet po 22.00 i chudnij.
Osobno ucieramy żółtka z przyprawami. Obie jajeczne mikstury łączymy z wystudzoną marchwią, delikatnie mieszając. Ciasto powinno mieć lekką, półpłynną konsystencję.
Wlewamy je na pokrytą pergaminem i natłuszczoną blachę i umieszczamy w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni. Pieczemy od 15 do 20 minut.
W międzyczasie możemy przygotować któryś z farszów.
Twaróg dokładnie mieszamy z dodatkami; w przypadku nadzienia słodkiego, rodzynki wcześniej trzeba namoczyć w gorącej wodzie.
Gdy ciasto jest upieczone, wyjmujemy blachę z piekarnika i zdejmujemy pergamin. Na ostudzonym cieście rozprowadzamy nadzienie, całość zwijamy w rulon, umieszczamy w folii, po czym wkładamy do lodówki na ok. 20 minut.
Roladę serwujemy pokrojoną w plastry. Choć przyrządza się ją łatwo, jest to potrawa wykwintna i z powodzeniem może pojawić się na świątecznym stole.
Comments are closed.