Świąteczne ciasto orzechowe z pysznym kremem na każdą okazję – Nie jadłaś jeszcze tak dobrego
Kto z nas nie lubi ciast orzechowych? Świetnie sprawdzają się na co dzień, ale też na wyjątkowe okazje.
Mamy więc dla Ciebie łatwy przepis, który świetnie sprawdzi się na Święta i na Sylwestra.
Składniki potrzebne na ciasto:
- 8 średniej wielkości jajek
 - 160 g białego cukru
 - 160 g mąki pszennej
 - 100 g zmielonych orzechów włoskich
 
Składniki na krem:
- 4 średnie jajka
 - 200 g białego cukru
 - 1 opakowanie cukru waniliowego lub łyżeczka esencji waniliowej
 - 50 ml mleka
 - 300 g świeżego masła
 
Do przygotowania chrupiących orzechów:
- 150 g włoskich orzechów
 - 150 g cukru
 
Składniki na syrop:
- 2 płaskie łyżki cukru
 - 200 ml wody
 - rum (do smaku)
 
Sposób przygotowania:
Rozpocznij od oddzielenia białek od żółtek z ośmiu jaj przeznaczonych na ciasto. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę, powoli dodawaj żółtka.
			
Comments are closed.