Sałatka z buraczków – uwielbiam jeść w ten sposób przygotowaną. Przepis wart zapisania
Na początku oczywiście buraki, ugotuj je i zetrzyj na tarce na najgrubszych oczkach. Ewentualnie pokrój, ale postaraj się to zrobić jak najdrobniej.
Teraz dodatki – czosnek i zioła. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę (jeśli wolisz, możesz drobno pokroić), a ulubione zioła dokładnie umyj i posiekaj. Kluczowym składnikiem jest pomarańcza. Nadaje smak całej sałatce. Obierz ją i wyciśnij sok, wymieszaj z oliwą z oliwek i octem balsamicznym.
Na samym końcu połącz ze sobą wszystkie składniki. Dopraw wedle uznania. Najlepiej smakuje, kiedy postoi dłuższą chwilę – smak nabierze intensywności.
Przy tym przepisie możesz oczywiście postawić na swój ulubiony składnik, na przykład sok z cytryny zamiast pomarańczy. Dobrze będzie też smakować z dodatkiem rodzynek. Sałatka genialnie sprawdzi się podawana do obiadu, ale także jako dodatek do przystawek.
Comments are closed.