Oto świetny sposób jak przechowywać świeży koperek bez zamrażania – tak, to możliwe.

Koper (Fructus Anethi), częściej nazywany swojsko koperkiem, uprawiany jest od stuleci. Medycyna tradycyjna wskazuje koperek jako zioło pomagające w przypadku zapalenia pęcherza, zapalenia żołądka, nadciśnienia, wzdęcia czy bezsenności.

Owoce koperku stosuje się z powodzeniem do pobudzania laktacji u matek karmiących, są one także świetnym środkiem wspomagającym trawienie i leczącym kolki u niemowląt. Co więcej koperek zapobiega nowotworom jelit.

Zioło to stało się popularne na całym świecie nie tylko ze względu na swoje właściwości lecznicze ale także – a może przede wszystkim – ze względu na walory smakowe. Smak i aromat świeżego koperku wzbogaca przygotowywane w domowej kuchni potrawy, warto więc znać sposoby, które pozwolą go przechowywać i cieszyć się jego smakiem nieco dłużej.

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!