To danie jest doskonałe dla miłośników mięsa. Ukraińskie zrazy i zachwycą zarówno członków Twojej rodziny, jak i przyjaciół. Przepis.

Ukraińskie zrazy są sycące i pyszne. Są to kotlety z sosem i cebulą. Świetnie komponują się z ziemniakami, kaszą i ryżem. Można je również jeść z ogórkiem kiszonym lub surówką.

Oto składniki potrzebne do przygotowania ukraińskich zrazów

  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 łyżeczka mielonej papryki (słodzonej lub ostrej, w zależności od upodobań).
  • 2 łyżeczki tartej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250g cebuli
  • 150g mąki
  • 300 g śmietany (najlepiej kwaśnej 20%)
  • Świeży koperek jest najlepszy, gdy jest spożywany w całości, ale można użyć mniejszej ilości.
  • 2 łyżeczki octu
  • 4 łyżki oleju roślinnego

Przygotowanie:

Po umyciu mięsa pokrój je na 1 cm plastry. Wymieszaj z obu stron. Doprawić mieszankę solą i pieprzem. Umieścić w misce i odstawić na 15 minut. Pokrój połowę cebuli na cienkie plasterki. Włóż cebulę do miski z octem, odrobiną koperku, solą i pieprzem.

Pozostaw cebulę do zamarynowania na 10 minut. Po 10 minutach marynowania mięsa, na każdy kawałek mięsa połóż porcję każdej cebuli. Zawinąć w rulon. Mięso należy smażyć do momentu uzyskania złocistobrązowego koloru. Usmażone kawałki ułożyć na talerzu. Następnie podgrzać sos na patelni.

Drobno posiekaj resztę cebuli, a następnie dodaj mąkę, śmietanę i odrobinę wody. Dodaj koperek do sosu. Dodaj roladki i sos. Jeśli sos nie przykrywa całkowicie roladek, dodaj do niego wody. Przykryj naczynie pokrywką i gotuj przez 40 minut na małym ogniu.

Aby zapobiec przywieraniu sosu i roladek, warto je od czasu do czasu mieszać. Jeśli po 40 minutach danie jest nadal zbyt twarde, możesz sprawdzić je widelcem. Po ugotowaniu potrawy można dodać do niej ulubione dodatki, a następnie delektować się nią.

Wołowina po ukraińsku jest daniem uniwersalnym. Do sosu można dodać trochę tartego sera lub pokrojonej w kostkę papryki. O tym, jak i co dodasz do tego dania, zadecydują Twoje preferencje smakowe.

Za każdym razem można je przyrządzać inaczej, aby się nie powtarzało.

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!