Mój numer jeden wśród ciast. Jabłkowa symfonia – pyszne warstwowe ciasto na świąteczny stół. Hit kulinarny
Aby przygotować smakowitą masę jabłkową musimy obrać jabłka i zetrzeć je na nieco grubszej tarce. Następnie przygotowujemy patelnie i roztapiamy na niej łyżkę masła, a potem dodajemy wcześniej przygotowane jabłka.
Smażymy przez czas mniej więcej 5-10 minut, w międzyczasie mieszając. Gdy zdejmiemy już jabłka z ognia, dodajemy do nich jedną saszetkę galaretki i nieustannie mieszamy, aby proszek się rozpuścić. Taką masę odstawiamy na bok i czekamy na wystygnięcie.
Masa budyniowa
Przygotowujemy dwie saszetki budyniu i gotujemy je z dodatkiem dwóch szklanek mleka oraz cukrem waniliowym. Następnie po zagotowaniu się masy, musimy ją przytrzymać na malutkim ogniu przez mniej więcej pół minuty. Następnie ściągamy ją z pieca i zostawiamy do ostygnięcia, przykrywając ją również folią spożywczą.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie drugiej galaretki, którą rozpuszczamy w wodzie, mieszamy i odstawiamy na bok, aby ostygła. W międzyczasie musimy utrzeć 250 g masła, do którego stopniowo dodajemy budyń.
Miksujemy, aż uzyskamy jednolitą masę. Następnie połowę kremu wylewamy na biszkopt na blasze i kładziemy do tego również wcześniej przygotowane jabłka. Wyrównujemy masę, a potem moczymy biszkopty w rozpuszczonej galaretce i rozkładamy je na jabłkach.
Potem odstawiamy takie ciasto do lodówki na mniej więcej 15-30 minut, a po odpowiednim schłodzeniu i stężeniu możemy wylać resztę galaretki, w której namoczyliśmy uprzednio biszkopty, na warstwę biszkoptów. Po takim zabiegu ponownie odstawiamy masę do lodówki.
Gdy wyciągniemy ciasto z lodówki, możemy wyłożyć pozostałą masę budyniową na galaretkę.
Następnie nakrywamy całe ciasto drugą częścią z ciasta biszkoptowego i lekko je dociskamy. Należy pamiętać, żeby nie uszkodzić żadnej warstwy ciasta.
Tak przygotowane ciasto należy przygotować jedynie masę ze śmietanki kremówki i cukru pudru. Ubijamy ją na sztywno i wykładamy na ciasto. Na koniec możemy posypać ciasto ulubionymi wiórkami z czekolady w celu dekoracji.
Comments are closed.