Przepisy na zdrową zupy, które wzmocnią odporność, a przy tym świetnie smakują.

Przepisy na zdrową zupy, które wzmocnią odporność, a przy tym świetnie smakują!

Moja babcia zawsze mówiła, że zupa to podstawowe danie. W artykule tym przedstawiamy zbiór przepisów na lecznicze zupy, na choroby i wzmocnienie układu odpornościowego.

Przeciwzapalna zupa czosnkowa – dobra na grypę i różne infekcje

 

Składniki:

  • ziemniaki – 6 sztuk,
  • masło lub olej – 1 łyżka,
  • Vegeta – 1 łyżka,
  • czosnek – 1 główka,
  • mąka – 2 łyżki,
  • bulion – 1 1/2 litra lub 1 1/2 litra czystej wody z 2 kostkami rosołowymi,
  • majeranek,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz czarnym – do smaku.

Do podawania:

  • starty ser,
  • kromki chleba – 2-3 sztuki.

Przygotowanie:

Sprasować czosnek, Roztopić masło i na nim usmażyć przygotowany czosnek. Dodać mąkę, zamieszać oraz zalać wodą i bulionem (lub wodą z kostkami rosołowymi). Pokroić w kostkę ziemniaki i wrzucić do garnka. Całość gotować, aż do pełnego ugotowania ziemniaków.

Potem ściągamy zupę z ognia i doprawiamy majerankiem, natką pietruszki i solą. Chleb trzeba pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Zupa świetnie się prezentuje w wydrążonym bochenku chleba, a smakuje wybornie ze startym serem. Można serwować zupę z chlebem tostowym. Wkładamy go na talerz tuż przed podawaniem.

Zupa cebulowa

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!