Przepisy na zdrową zupy, które wzmocnią odporność, a przy tym świetnie smakują.

Składniki:

  • bulion – 1litr,
  • średniej wielkości ziemniaki – 5-6 sztuk,
  • masło lub smalec – 2 łyżki,
  • olej – 2 łyżki,
  • czosnek – 1 i 1/2 główki + opcjonalnie kilka ząbków,
  • razowa bagietka lub chleb,
  • przyprawy: sól, pieprz czarny, liść laurowy.

Do podawania:

  • starty ser,
  • bagietka lub chleb tostowy (można posmarować przepuszczonym przez praskę czosnkiem).

Przygotowanie:

Na początku należy obrać, umyć i pokroić w kostkę ziemniaki. W garnuszku roztopić masło, dodać do niego ziemniaki i chwilę podsmażyć (około 2 minuty). Potem trzeba wrzucić do garnuszka  obrany czosnek i przyprawy. Wszystko zalać bulionem i zamieszać. Zupę gotować aż ziemniaki będą miękkie, około 20 minut.

Potem należy wyjąć liść laurowy i zupę zblendować. Można dodać dla większej mocy zupy jeszcze kilka ząbków czosnku. Trzeba jednak stale monitorować jak smakuje zupa, by nie przesadzić. Po wymieszaniu można danie serwować.

UWAGA: Czosnek obniża ciśnienie tętnicze. Niskociśnieniowcy musza być ostrożni w jedzeniu tej zupy. Muszą spożywać ją w rozsądnych porcjach, z mniejszą ilością czosnku. 

Rosół z dużą mocą

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!