Przepisy na zdrową zupy, które wzmocnią odporność, a przy tym świetnie smakują.

Składniki:

  • kalerepa -1,
  • marchewka – 2 sztuki,
  • pietruszka – 1 sztuka,
  • seler – 1/4,
  • czosnek – 2 ząbki,
  • cebula – 1 sztuka,
  • kurczak – 1 sztuka,
  • liście laurowe – 5 sztuk,
  • pieprz  czarny – 5 ziarenek,
  • pieprz  kolorowy – 5 ziarenek,
  • sól – 2 łyżeczki,
  • natka pietruszki,
  • pęczek ziół (rozmaryn, tymianek, estragon, oregano)

Przygotuj garnek. Opłucz kurczaka i włóż do do garnka. Oczyść warzywa korzeniowe. Przekrój je na pół lub drobniej i dodaj do garnka razem z natką pietruszki. Obierz czosnek i dodaj do reszty. Zalej zimną wodą i zagotuj. Gdy zupa się zagotuje, zdejmij szum.

Zmniejszamy ogień pod garnkiem i gotujemy pod przykryciem przez około półtorej godziny. W przypadku wyparowania wody, można ją uzupełnić. Po  półtorej godziny należy wyjąć warzywa i kurczaka. Mięso i warzywa kroimy na nieduże kawałki. Można serwować z makaronem.

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!